top of page

The story of a home made photographer

Ik ben al een aantal jaren bezig met fotograferen en filmen, maar altijd op de automatische stand. Nooit bezig geweest met sluitertijden iso waardes en diafragma's. Sinds een aantal maanden geleden ben ik me zelf daar  eens in gaan verdiepen, en er is een wereld voor me open gegaan.

 

Nu zijn er genoeg cursussen en workshops te volgen die allemaal best wel veel geld kosten.Maar eigenwijs als ik ben, leer ik dit me zelf wel aan, en dit gebeurd zeker met vallen en opstaan.Van internet is voldoende informatie af te halen om je zelf het een en ander aan te leren.Heb me zelf bij verschillende FB pagina's aangemeld, om aan de nodige informatie te komen.En al een aantal FB vrienden aan over gehouden.Er zal nog wel een tijd over heen gaan voor dat ik echt alles weet, en dat ik er mee om kan gaan en in de praktijk brengen wat ik lees en leer.

_19A0459.jpg

Fotograferen van vogels in vlucht van achter op mijn balkon, met verschillende instellingen, die ik nu vrij goed beheer. En zat in een fotohut om vogels te fotograferen, wat best goed werkt, maar ik ben niet echt tevreden met het resultaat. Hangt dit af van de camera (Panasonic Lumix DMC-FZ1000) of de persoon er achter? Nog niet genoeg ervaring , en ik merk ook dat ik tegen de  capaciteit van mijn camera aanzit. En ben op zoek gegaan naar een goede camera voor natuurfotografie en een bijpassende lens. Al snel kwam ik uit op een Canon 7d Mark II met een CANON EF 100-400MM II F / 4.5-5.6 L IS USM-lens. De beste camera en lenzen van Canon voor natuurfotografie.

Na een aantal dagen te hebben gefotografeerd, met deze nieuwe camera, en met de verschillende instellingen te hebben gespeeld. Ben ik zeer tevreden met de keus die ik heb gemaakt, wat een beest van een machine. en zeker in combinatie met de lens, wat een bereik heeft deze lens. het is wel wennen om met de deze crop camera mooie plaatje te schieten, voor huis tuin en keuken plaatjes is deze camera en lens zeker niet geschikt. Ik ben momenteel die instellingen van de camera, zo aan te passen en in te delen.zodat ik snel kan schakelen tussen de verschillende instellingen.en ben naar een Dogfrisbee wedstrijd geweest, om deze camera eens goed te testen. Een paar mooie platen geschoten, maar nog niet helemaal tevreden over het resultaat, wordt aan gewerkt en weet wat de oorzaak is. Wat instellingen veranderd en, en wat dingen aangepast moet nu beter gaan ik  ben een perfectionist en niet snel tevreden.

_19A0269.jpg
_19A0337.jpg

Een wandeling met Gaya rond de kleine plas van de Maarsenveens plassen, heef me wel weer een paar mooie plaatjes opgeleverd. Zeker met de nieuwe instellingen van de camera die ik heb veranderd, zijn de foto's er weer een stukje op vooruit gegaan en worden steeds beter.op zoek naar de ultieme plaat , het moment , en het geluk hebben om zo een plaat te schieten.Maar ook het zien en het gevoel krijgen in alles wat er om je heen gebeurd, wat de ultieme plaat op kan leveren is iets wat je zelf aan moet leren, het gevoel er voor krijgen wat op den duur een automatisme moet worden.Om juist  dat moment te pakken waneer het nodig is, en die kans grijpen en pakken elke dag gaan we er op voorruit.

Schermafbeelding 2020-03-30 om 15.23.32.

 

Op een mooie ochtend samen met mijn vrouw en met onze hond Gaya, Naar de Haarijnse plas.

En natuurlijk de camera mee genomen, op deze ochtend nog de mooiste foto's gemaakt.

Het klopte allemaal de zon ( mooi Laag) Gaya Had er zin, en het water mooi strak en glad geen wind.

Heb voor mijn gevoel de beste foto's ooit gemaakt, mooi scherp en dat momenten mooi stil kunnen krijgen op de foto's met opspattend water.

Ook wel weer een leer momentje gehad, iets wat ik wel wist maar niet dat het van zo een invloed kon hebben op de foto's.

Altijd de zon in je rug houden als je gaat fotograferen, voor de beste foto's en de mooiste kleuren.

En omdat op dit tijdstip de zon nog niet op volle sterkte is, geen last gehad van hard zonlicht en in het nabewerken scheelt dit een hoop.

Schermafbeelding 2020-03-30 om 15.22.44.
_19A0022.jpg
_19A0039.jpg
_19A0297.jpg

Iedereen die dieren in het wild fotografeert, weet dat je opportunistisch moet zijn, veel geduld moet hebben en op elk moment de beste foto moet kunnen maken die je kunt maken. Het werk wordt niet gedaan in een comfortabele studio-omgeving, met een model dat je aanwijzingen volgt en met een omgeving waarin de fotograaf de belichting en andere belichtingsinstellingen kan regelen. Om goede natuurfoto's te maken, moet je de dieren in hun habitat volgen, volharden door de extreme hitte, terwijl ze stil blijven staan terwijl de insecten je huid bijten en in je ogen vliegen. Dus ik groet mijn collega-natuur- en natuurfotografen en ik vraag degenen onder jullie die in staat zijn om "dichtbij en persoonlijk" te komen tot deze prachtige wezens door het prachtige geschenk van foto's die het moment vastleggen.

_19A0145.jpg
_19A0148.jpg

En niet alleen de natuur is mooi, ik vind het ook leuk om naar extreme sporten te kijken. Dus waarom niet gelijk combineren, er naar kijken en  gelijk de meest fantastische beelden te schieten van die actie momenten, dat moment stil te zetten in een plaat die voor zich zelf spreekt. dat als mensen er naar kijken, dat ze het moment zien en mee maken het gevoel krijgen. de gear heb ik er voor dus waarom niet. het vergt wel weer hele andere instellingen van een camera om juist dat moment stil en vast te zetten in een plaat.

_19A0281.jpg
_19A0059.jpg
_19A0320.jpg
_19A0679.jpg

Op 12 aug voor de tweede keer in een foto hut gezeten, van Arjan Troost.Aan de rand van een bos en tegen een maisveld aan, in Sallandse Heuvelrug.Een mooie hut voor max 3 personen met spiegelglas er voor. mooie van het spiegelglas is dat, dat de vogels niet schrikken van het geluid van de camera. Als fotograaf wel weer iets waar je rekening mee moet houden om dat dit een stop aan licht kost met fotograferen.En omdat je in een bos zit en het toch al iets donkerder dan normaal is, verg dit ook weer hele andere instellingen van je camera.

en zeker met het weer wat ik had bewolkt en dan weer zon, ben je constant bezig je sluitertijd diafragma en je iso waarder aan te passen voor de perfecte shot.Dus weer een mooie dag waar ik een hoop van heb geleerd om zo snel mogelijk, op alles in te spelen om de de mooiste plaatjes te schieten.

20 aug, vogelhut Dirk Jan ter Pas.

De hut is geschikt voor 1 persoon, 2 personen is ook mogelijk maar is wel wat krapper. Voor de hut ligt een vijver en doordat de hut deels ingegraven is heb je een mooi laag standpunt. Hierdoor zijn de op het water en voer afkomende dieren mooi met reflectie te fotograferen.

Het Mooie van deze hut is, dat er er een opstelling is gemaakt om een duikende ijsvogel onder water te fotograferen.Dit ga ik zeker ook proberen, maar of het lukt ? we gaan het zien en meemaken.

was een hele mooie dag, veel vogels gezien maar jammer genoeg geen buizerd. wel zien vliegen en gehoord. maar.  Maar toppunt van deze dag was toch wel de ijsvogel, had wel eerder foto's gemaakt van dit mooie vogeltje, maar nog nooit zo van dichtbij en zo scherp. En heb deze met een camera instelling gemaakt, dat op het randje zat van dit kan net. Het was vrij donker en bewolkt in het bos, je kan wat hoger in de iso gaan zitten maar dan krijg je veel ruis in je foto's.Ik heb gekozen voor langzame sluitertijden, en lage iso waarde. Met deze lage sluitertijden kan je, bewegingsonscherpte krijgen. Maar met de kennis dat de ijsvogel meestal wel heel stil zit, toch voor de camera instellingen gekozen. En het heeft gewerkt super scherpe beelden.

Exif: 1/80 F5.6 ISO 350 400 mm

Schermafbeelding 2020-03-30 om 15.25.32.
Schermafbeelding 2020-03-30 om 15.24.45.

Een weekendje weg Assen

Samen met mijn vrouw een lekker weekendje weg , naar een hotel in Assen en natuurlijk de camera mee. En heel toevallig was er bij TT Assen de Gamma racing days, een hele mooie kans voor mij om wat camera technieken uit te proberen panning.

 

Snelheid vastleggen met panning.

Panning is een techniek waarmee je beweging in een foto kunt vastleggen door met een vrij lange sluitertijd te fotograferen en de actie bij het nemen van de foto te volgen, vervaag je de achtergrond terwijl je het onderwerp bevriest, bewegingsonscherpte en toch een scherpe foto krijg. En de snelheid in je foto, en vervaging in de banden krijg dus daar ook de snelheid in behoud.

In de twee foto's is mooi het verschil te zien,

bij de eerste staat alles stil en bij de tweede zit de snelheid er nog in.

_19A0028.jpg
5.jpg
_19A0475.jpg
22.jpg
16.jpg

Van de zomer een

Roofvogel Fotografie workshop 

gedaan Van Arend Spaans

Een hele mooie dag gehad met schitterende vogels voor de lens, enorm genoten en hoop geleerd. Ook weer een dag met veels te hard zonlicht, waar we de camera op in moesten stellen. Maar waar je eigelijk niet onder uit kom. Er valt altijd wel iets bij te stellen in photoshop of lightroom maar met hard zonlicht blijft het moeilijk. Met 12 Man achter het huis in de tuin van Jeroen Settels roofvogels ook een hoop geleerd over deze vogels, gedrag eetpatroon en hoe ze leven.

20.png
_19A0057.jpg
Leguaan.jpg
_19A0125.jpg
82493930_866313777155286_475423748622018
_19A0275.jpg
8.png
15.png

In de winter periode 2019 - 2020

In de winter periode 2019 - 20202, naar wat kleine dierentuinen geweest en best wel een hoop reptielen op de gevoelige plaat vast gelegd.

En daar naar mijn gevoel best wel mooie platen geschoten, in weinig licht en weer met hele andere camera instellingen.

Best wel lange sluitertijden om zoveel mogelijk licht mee te pakken, en het geluk hebben dat deze mooie beesten best wel stil zitten. Dus geen last van bewegingsonscherpte, wel alles op statief gefotografeerd.

Na een aantal gesprekken en wat mail verkeer.

Met Dierentuin Oliemeulen in zee gegaan,

en mijn eerste workshop was een feit.

Workshop Creepy Things

 

Samantha van Dutch Exotic Pets

Rond deze periode ook Samantha tegen gekomen op Face Book.

Een jonge dame die vorig jaar begonnen is met haar eigen bedrijfje,

Dutch exotic Pets.

Dutch Exotic Pets is een gepassioneerd bedrijf,

met een grote liefde voor reptielen.

Deze bijzondere passie delen wij graag met andere.

Wij hebben dit bedrijf gestart December 2018.

Wij zijn dit bedrijf begonnen omdat er nog veel

onwetendheid is over reptielen.

Met onze presentaties willen wij mensen meer

bewust maken over deze dieren.

Zo hopen wij ook het negatieve beeld naar deze dieren te verminderen.

Ook met Samantha afspraken gemaakt, om mee het land in te gaan.

als er een fotograaf gewenst is bij de presentaties.

Samantha gaat ook mee doen met de workshops  Creepy Things.

En zal tijdens deze workshop een hoop van haar reptielen,

mee nemen​.

Om daar alle nodige informatie over te geven.

Maar ook om deze dieren vast te houden.

En verder zijjn we samen wat dingen aan het uitwerken om,

unieke fotoshoots te doen met deze schitterende dieren.

Oliemeulen.png
cropped-logo-vierkant-trans-01-6.png

Vliegveld Volkel en Gilze Rijen

Op Volkel het geluk gehad , ben er twee keer geweest.

Eerste keer bij aankomst gelijk 4 F 16  aan het landen, moest gelijk camera pakken alles snel instellen.

Gelijk alles in in een keer goed, en hele mooie platen 

geschoten.

De tweede keer vroeg in de avond, wist dat ze nacht oefeningen hadden en rond kwart over 5 zouden opstijgen.

Ook daar hele mooie platen van geschoten, met toch wel wat moeilijke keuzes. In verband met het intreden van de nacht.

En de instellingen van de camera.

_19A0041.jpg
_19A0012.jpg
ray.jpg

Drukke rare tijden met het covid-19 virus wat over de wereld heen raast, lockdown en vele sterfgevallen over heel de wereld.
Druk bezig met het bouwen van mijn eerste vogelschuilhut, maar toch even tijd vrij weten te maken voor een dagje op zoek te gaan naar jonge vosje. Van een vriend een plek gekregen waar ze eventueel zouden zijn te vinden.Na een flinke wandeling heb ik ze gevonden, en hele mooie platen geschoten.maar wat ik daar heb mee gemaakt wordt je niet vrolijk van. Zat met 12 man in een duin pan te wachten tot ze wakker werden ze waren toen al te zien maar sliepen nog. Toen ze wakker werden. Alle 12 man staan om ze beter te kunnen fotograferen. Toen waren we voor iedereen zichtbaar die daar in de buurt rond liep. Binnen nog geen 10 min 40 man rond de burcht. Een niemand die ook maar de covid-19 regels in acht nam. En wat zeker ook niet ten goede komt van de jonge vosjes. Het is ook heel moeilijk te vinden gelukkig maar te veel mensen weten er al van, en het zullen er dus alleen maar meer worden. Buiten dat we heel veel geluk hebben gehad de boswachter loopt daar ook veel en kan bekeuringen uitschrijven 390 euro en je heb gelijk een strafblad. Was een keer voor mij maar nooit meer.

_19A0455.jpg
_19A0356.jpg
_19A0394.jpg
bottom of page